Ненадмината ефективност

Новото поколение DAF XD е новият еталон за ефективност в сегмента за дистрибуция. Неговите изключителни характеристики – водещи до най-ниските емисии – са резултат от аеродинамичната конструкция и съществени иновации в двигателя PACCAR MX-11 с автоматизирана трансмисия TraXon. Ниското тегло на автомобила и отличната обслужваемост допринасят съответно за водещия в класа полезен товар и полезно време за работа.

Image-MX11-engine-detail

Нов стандарт за производителност на задвижването

В новото поколение DAF XD всеки аспект на задвижването е оптимизиран за транспортните задачи в дистрибуцията на стоки, като се започне от двигателя. Двигателите PACCAR MX-11 включват множество иновации за ненадмината ефективност.

  • Предлагат се пет нива на мощност, включително новите 220 220 kW/299 hp и 251 kW/341 hp.
  • Всички варианти включват технология със запас от въртящ момент и осигуряват до 150 Nm повече въртящ момент на най-високата предавка.
  • Също така предлагат режим на работа с намалени обороти с максимален въртящ момент, наличен при едва 900 rpm.

Новата двигателна спирачка MX осигурява до 20% повече спирачна сила и при по-ниски обороти. Резултатът е уникална крива на спирачната сила, която е хоризонтална от 1100 до 2100 rpm. Това е сравнимо с най-добрите 13 L двигатели на пазара.

Управление на всмукването

Новият DAF XD има най-съвременна смукателна система. Предният всмукателен отвор поема въздуха от предната част на автомобила и го отвежда директно по най-краткия път до двигателя. Това води до минимално повишаване на температурата, нисък спад на налягането и използване на насрещен въздух, което гарантира максимална ефективност.

 

Система за последваща обработка на отработените газове

Уникалната конструкция на изпускателната система, разположена над шасито, свежда до минимум загубите на топлина от отработените газове, напускащи двигателя по пътя им към системата за последваща обработка на двигателя (EAS). Високата температура на отработените газове гарантира оптимална ефективност на EAS, поддържайки възможно най-ниския разход на гориво.

 

Усъвършенствана охладителна система

Всички автомобили DAF от ново поколение използват оптимално всеки килограм въздух, преминал през решетката, с минимално задействане на вентилатора. Водачите за въздушния поток в решетката и монтираните в кабината прегради осигуряват отлична аеродинамика под предния капак. Резултатът е възможно най-доброто пасивно охлаждане.

 

Автоматизирани трансмисии Traxon от ново поколение

Ефективното задвижване на DAF XD включва и автоматичната скоростна кутия TraXon от последно поколение. Тази трансмисия предлага нови функции, като например „urge-to-move“, която позволява прецизно регулиране на скоростта при маневриране чрез отпускане на педала на спирачката. Функцията за автоматичен избор на предавка за потегляне мигновено изчислява полезния товар на автомобила, вземайки предвид редица параметри, сред които налягането на въздушната възглавница и информация от полуремаркето, за да избере оптималната предавка за потегляне.

 

Трансмисия Allison

Специално за приложения за сметосъбиране DAF предлага напълно автоматична трансмисия Allison в комбинация с двигател MX-11 с 220 kW/299 hp и 251 kW/341 hp. Тази скоростна кутия е оборудвана с нов модул за управление на трансмисията и нов софтуер за по-ниско триене и оптимизирана пикова производителност, което осигурява още по-висока горивна ефективност. Наред с това водачът ще се възползва от гладко превключване.

 

Интелигентен контрол на горивото

Новият DAF XD е оборудван със същите усъвършенствани функции за интелигентен контрол на горивото като останалата част от гамата DAF от ново поколение. Те включват функция за круиз контрол с предвиждане от трето поколение заедно с разширени функции на системата EcoRoll, която позволява до 93 км/ч скорост в края на спускането по наклон. Оптимизираната система EcoRoll предотвратява ненужното задействане на спирачките и произтичащите от това загуби на енергия. Наред с това функцията за контрол на скоростта при спускане по наклон, комбинирана с подобрената двигателна спирачка MX, означава, че няма нужда от интардер. Това намалява теглото на автомобила, увеличава горивната ефективност и намалява емисиите на CO<sub>2</sub>. Всичко това допринася за възможно най-ниските показатели по VECTO.

 

Високоефективни задни мостове

Задните мостове се отличават с редица решения, които подобряват ефективността. По-ниските нива на маслото и новите лагери на пиньоните намаляват загубите от триене. Спирачките са с по-ниско тегло и много здрави. Използват се и олекотени спирачни апарати от последно поколение. Те се допълват от нова функция, наречена „Активно освобождаване на спирачните апарати“, която предотвратява допълнителни загуби от триене.

Ниско тегло на автомобила

За допълнително оптимизиране на горивната и общата ефективност, при разработването на новото поколение DAF XD бяха положени специални усилия за постигане на ниско собствено тегло на автомобила. Това е постигнато чрез използване на лека стомана с висока якост за каросерията в комбинация с нови конструкции и решения за покривните обтекатели, окачването на кабината, защитата срещу вклиняване отпред, монтажната плоча на лафета и двигателя. Резултатът от тези усилия е отлично собствено тегло за всички версии.

Обслужване от бъдещето

Въвеждането на новото поколение DAF дава начало на нова ера в лесното обслужване.

  • Безжично актуализиране на софтуера на двигателя и системите за третиране на отработените газове, електронния блок на автомобила, централния шлюз за сигурност (CSG) и DAF Connect.
  • Новоразработена система за диагностика на превозното средство, насочваща сервизния техник още по-точно към причината за дадена неизправност в редките случаи, в които такава е възникнала.
  • Интервали за обслужване от 125 000 километра/годишно като стандарт.
  • За превози на дълги разстояния се предлага опция за удължен интервал за обслужване от 200 000 километра.
  • Това означава за всички шосейни приложения едно сервизно обслужване годишно, което е уникално в сектора.
  • Договорът DAF MultiSupport предлага общоевропейско покритие за ремонт и поддръжка, осигурявайки максимална гъвкавост и експлоатационна готовност на автомобила.
  • Функцията „Свързана навигация“ на платформата DAF Connect предлага информация за трафика в реално време, както и възможност за изпращане на маршрути от базата към камиона за максимална ефективност.

София:

Горни Богров
бул. Ботевградско шосе 420

Работно време

Понеделник – Петък: 09.00 – 17.30

Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

Телефон:

+35928138114

+35928138115

e-mailsales.bulgaria@thgroup.eu

Източна България +359884006399
Югозападна България +359888155220
София, София област +359882751630
София, Северозападна България
 +359888591909